2011. január 27., csütörtök

Kókusz tekercs


500gr darált háztartási keksz
25dkg rama margarin
25dkg porcukor
rum aroma
tej

Ezeket összegyúrjuk, annyi tejjel hogy formázható, nem törős masszát kapjunk. Ha ez megvan 2 folpack között kinyújtjuk fél centis téglalapra.Egyenletesen elosztjuk rajta a következő masszát: 20dkg vajat 20dkg porcukrot összemelegítünk és beleszórunk 100gr kókuszreszeléket.feltekerjük mint a bejglit,és hűtőbe tesszük....pár óra állás után szeleteljük...isteni :))

2009. május 19., kedd

Képviselő fánk






Hozzávalók:
Tészta :
22.5 dkg liszt
22.5 dkg zsír
2, 25 dl víz
6 tojás
1 dkg porcukor, csipet só

Elkészítés:
A vizet a zsírral, sóval, cukorral üstben nyílt lángon felforraljuk majd állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztet. Utána folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat és simára keverjük. Nyomozsákból sütõpapírra halmozunk 6-7 cm-es halmokat. Forró 220 fokos sütõben megsütjük. Közben nem szabad a sütõ ajtaját nyitogatni mert akkor összesik a tészta.
Sárga krém :
2 zacskó vaniliás pudingport kevés vizzel kikeverni. 8 dl vizet 8 evõkanál cukorral felforralni és hozzáadni a kikevert pudinporhoz. Tûzön jól besûríteni,hogy ne legyen folyékony.
6 tojás fehérjét 10 dkg cukorral keményre verni és hozzáadni habverõvel a forró pudinghoz.
A tésztékat tetejét levágni és olvasztott cukorba mártani ( karamellizált cukorba ) és mogyorószórással megszórni.
A sárga krémet melegen kell beletölteni a tészta aljába. Ha kihült akkor tejszínhabot nyomunk rá és ráhelyezzük a tetejét.

Csíkos szelet


Hozzávalók:
A tésztához:
4db tojás
150gr kristálycukor
8ek forró víz
200gr liszt
1/2 csomag sütőpor
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez

Kakaós töltelékhez:
125gr vaj
150gr porcukor
20gr kakaópor
100gr háztartási keksz darálva
50ml tej
20ml rum(gyerekeknek ekkora mennyiségnek megfelelő aroma)

Kókuszos krémhez:
200gr kókuszreszelék
100ml tej
125gr vaj
150gr porcukor

Diszitéshez:
Csokiforgács

Elkészités:

A tojásokat szétválasztjuk.A sárgáját felverjük a cukorral,hozzáadjuk a forró vizet.Óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert fehérjét.A sütöport és a lisztet is belekeverjük.Kivajazott lisztezett tepsibe 160fokon 20 perc alatt megsütjük.Ha kihült kiboritjuk és keresztben kettévágjuk.
A kakaós töltelékhez habosra keverjük a vajat a porcukorral,majd hozzákeverjük a kakaót.A darált kekszet felöntjük a tejjel elkevert rumaromával, és adjuk hozzá a kakaós masszához.Kenjük a két lap közé.
A kókuszos krémhez áztassuk a tejbe a kókuszt.Addig keverjük habosra a puha vajat a porcukorral,mikor megvan keverjük össze a kókuszos tejjel.Teritsük be vele a süti tetejét.Késsel egyenletesen osszuk szét.2 óra hosszára rakjuk hűtőbe.
Szeletelés után csokiforgáccsal diszithetjük!

Jó étvágyat!!!!

Sajtos csíkok :D

Sütöttem(Bocs a telós képért)



Mamám szokott ilyet csinálni ,és linborinál megtaláltam a recptet is:

Hozzávalók:

30dkg liszt

30dkg reszelt sajt+ a tetejére

25dkg margarin

3 tojás sárgája

2 ek tejföl

A lisztet,reszelt sajtot,margarint, 2 tojás sárgáját ,1evőkanál tejfölt és a sót alaposan összegyúrjuk. Kinyújtjuk hajtogatjuk, majd újra nyújtjuk és összehajtogatjuk.1 órára hütőbe tesszük.Pihenés után fél cm vékonyra kinyújtjuk. egy tojás sárgáját kikeverünk egy evőkanál tejföllel ezzel megkenjük a tésztát. Reszeltsajttal megszórjuka tetejét.Csíkokra vágva kb. 20 perc alatt 180fokra előmelegitett sütőben pirosra sütjük

Kifli

Kiflit sütöttem :)

Ilyen volt:

Ilyen lett:


Nem volt itthon normális puhaságú kenyér,és semmi más.A pék messze van,igy hát sütöttem.Életemben először kiflit.......Csöppke blogjából loptam a receptet ami a következő:

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 dl olaj
  • 5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • fél ek só
  • 1 ek cukor

A hozzávalókat dagasztom, majd a tésztakupacot attól függően hogy nagyobb puhább, vagy kisebb ropogósabb kifliket szeretnénk 8 ill. 16 darabra vágom. Kifliformát készítek, és 40-50 percig kelesztem, majd 180 fokon megsütöm. A tetejére szezámmag, köménymag, só kerülhet.

Mivel kicsit elnéztem a receptet igy 8 helyett 6 részre osztottam a tésztát,ami óriás kifliket eredményezett:). Legközelebb jobban figyelek.........

Csodás csokis-barackos muffin






Hozzávalók:
15 dkg liszt,
2 tojás,
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
3 evőkanál barackíz,
fél csomag sütőpor,
5 dkg keserű kakaópor,
5 dkg tört étcsokoládé

Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat,
hogy a tészta szép sima legyen.
Robotgéppel is lehet keverni,
úgy még gyorsabb.
Adagold ki a 12 muffinformába,
majd 170 fokon süsd meg /kb. 20-25 perc/.

Kakaós kalács

Kakaós kalács-Csöppke módra




Csöppke blogjában találtam a kakaós kalács receptjére amit el is készitettem,és nem csalódtunk,nagyon finom lett.
Csöppkétől másolva:

Kell hozzá:

- 1 dl tej

- 1 kis pohár natúr joghurt

- 1 db tojás

- 1 kk só

- 4 ek cukor

- 5 dkg olvasztott margarin

- 60 dkg kenyérliszt (vagy 40 dkg finom + 20 dkg rétes)

- 1/2 csomag friss élesztő

A hozzávalókat dagasztom, majd elfelezem, és az egyik kupacot visszateszem a gépbe vízzel elkevert kakaóporral. Ezután a kétféle tésztát egyenként kinyújtom egymásra teszem, feltekerem, kelesztem jó 40-50 percet, tojással megkenem, és 180fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt megsütöm.

Mikor kész lett én a tetejét megkentem cukros tejjel és még pár percre visszatoltam a sütőbe.

Sajtos pogi

Sajtos pogi(Anita módra )



Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg margarin
3 dkg élesztő(én instant élesztőt használtam,abból 1 cs.)
1 tojás
2 kk só
2-3 ek tejföl

Tetejére:
1 tojás
20dkg sajt

A hozzávalókat összegyúrom,kinyújtom,tojással megkenem,sajtot rászórom,szaggatom.
Olajjal kikent tepsibe,180fokra előmelegitett sütőben szép sárgára sütöm.

Jó étvágyat!

2009. január 29., csütörtök

Dominó süti


Hozzávalók:
15 dkg cukor
2 tojás
3 ek méz
1 szelet reszelt étcsoki
20 dkg liszt
fél csomag sütőpor

Cukormáz és étcsoki a diszitéshez

Elkészités:
A porcukrot habosra verem a tojásokkal,és belecsorgatom a felmelegitett mézet.Belereszelem a csokit,majd a lisztel vegyitett sütőport is beledolgozom.Sütőpapirral bélet tepsiben, kb fél centi vastagon(ami nekem nem sikerült mert kicsi lett a tepsi)elteritem a masszát.175 fokon 25-30 percig sütöm.
Ha kihűlt a tetejét cukormázzal bevonom,és száradás után vizes késsel szeletelem és olvasztott étcsokival pöttyözöm.

2009. január 20., kedd

Túrógombóc


Hozzávalók:
A gombóchoz:
500 g félzsíros tehéntúró
120 g búzadara
3 db tojássárga
3 db tojásfehérje
1db citrom héja


A díszítéshez:
kb 200 ml tejföl
zsemlemorzsa
porcukor

Elkészitése:
Először a túrót, a búzadarát, a tojássárgáját, valamint egy csipet sót mérjük egy edénybe. Egy fakanállal jól keverjük össze, majd fóliával fedjük le, és hagyjuk állni két óra hosszán kereszül, hogy a búzadara felpuhuljon.Amíg puhul a búzadara, a zsemlemorzsát kicsit pirítsuk meg egy serpenyőben, majd tegyük félre. Ha eleget állt a búzadarás-túrós keverék, verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, majd kis adagokban, óvatosan keverjük a túróhoz.Egy fazékban forraljunk enyhén sós vizet, és állítsuk be a lángot, hogy lobogva forrjon a víz.Vizes kézzel formázzunk gombócokat a túrós masszából, és tegyük őket a lobogó vízbe.Amint feljönnek a gombócok a víz tetejére, már jók is - kb 5 perc. (Az első gombócot vágjuk félbe, hogy biztosan átfőtt-e.) A kész gombócokat forgassuk át a pirított zsemlemorzsában.Tejföllel leöntve, esetleg porcukorral megszórva tálaljuk őket.

Csirkecombok pékné módra



Hozzávalók:
6 db csirkecomb
60 dkg burgonya
25 dkg vöröshagyma
2 dl olaj
1 csokor petrezselyem

bors

Elkészités:
A csirkecombokat félbevágjuk, alaposan megmossuk. Sózzuk, majd tepsibe téve kevés előhevített olajjal leöntve sütőben aranysárgára sütjük. Sütés közben folyamatosan locsolgatjuk. A burgonyát és a hagymát megtisztítjuk, jól megmossuk, és cikkekre vágjuk. Hozzáadjuk a félig megpuhult csirkecombhoz. Sózzuk, borsozzuk, friss vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, majd együtt készre sütjük. A sült csirkecombokat tálaláskor a hagymás burgonyával körítjük. Ínyenceknek: az utolsó fázisnál, amikor a burgonyát a csirkéhez adjuk, aláöntünk egy kevés fehérbort.

Vitaminsaláta gazdagon



Hozzávalók 4 személyre:

1 fej jégsaláta
1 sárgarépa
1 csomag retek
1/2 kígyóuborka
2 paradicsom
2 paprika
1 póréhagyma
2 tojás
20 dkg juhtúró
Az öntethez:
6 evőkanál olaj
3 evőkanál borecet
1 csokor petrezselyem

Előkészítés: A saláta hozzávalóit megmossuk. A jégsalátát nagyobb darabokra tépdeljük, a sárgarépát csíkokra reszeljük, a retket karikára, az uborkát, a paradicsomot, a paprikát kockára, a póréhagymát vékony szeletekre vágjuk. A tojást sós vízben keményre főzzük.

Elkészítés: A felaprított zöldséget tálba tesszük, óvatosa összekeverjük, majd beletesszük a dobozba, melyben az asztalra visszük. Lefedve hűtőben tároljuk. Az olajat kikeverjük az ecettel. A petrezselymet megmossuk, apróra vágjuk, az olajos keverékhez adjuk, megsózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük. Zárható üvegbe, vagy dobozba tesszük, csak fogyasztás előtt öntjük a salátára. A tojást, és a juhtúrót szintén külön visszük, és csak a tálaláskor keverjük a salátához.

Pirított újburgonya sajtban sütve


Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg apró újburgonya
10 dkg szeletelt bacon
10 dkg sonka
10 dkg füstölt sajt
1 tojás
1 pohár tejföl
1 teáskanál vágott petrezselyem
Előkészítés: A burgonyát megmossuk, megkaparjuk. (Legjobb, ha tisztítottat veszünk!) A sütőt 160 C-fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.

Elkészítés: A szalonnaszeletek felével beborítjuk egy tűzálló tál alját, majd rátesszük a burgonyát. A maradék szalonnát rátesszük a burgonyára, és a sütőben 15-20 percig sütjük. (Majdnem puhának kell lennie.) Közben elkészítjük a sajtmasszát. Ehhez apróra vágjuk a sonkát, lereszeljük a sajtot, összekeverjük a tojással, a tejföllel, a petrezselyemmel, a sonkával, sóval, borssal. Ezt a masszát ráöntjük a krumpli tetejére. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) kapcsoljuk A sajtos krumplit további kb. 10 percig sütjük, addig, amíg szépen megpirul.

Sajtos sörkifli


Hozzávalók:

1 kg 10 dkg liszt
15 dkg élesztő (3 csomag)
5 dl langyos tej
2 dl étolaj
1 evőkanál só
2 evőkanál cukor
15 dkg sajt
Töltelék:
25 dkg rama sütőmargarin
A tetejére:
tojás
reszelt sajt


Elkészítés: A tejben a cukrot elkeverjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk. A sót a liszttel elkeverjük, és az összes hozzávalót összedolgozzuk. Fél órát letakarva kelni hagyjuk. Amikor megkelt, kisebb darabokat vágunk le belőle, kör alakúra kinyújtjuk, és 8 részre vágjuk. A margarint kockákra vágjuk, egy kis darabot a cikk szélesebb, felére teszünk, és feltekerjük kifli formára. Tetejét tojással megkenjük, és reszelt sajttal megszórjuk. 10 percet még a tepsin hagyjuk pihenni. 180 fokon szép pirosra sütjük.

Mentás, fetasajtos, lilahagymás görögdinnye saláta


Hozzávalók:


1 db 4 kg-os görögdinnye vagy 1 db 8 kg-os fele (héjjal együtt)
30 dkg fetasajt
2 fej lilahagyma
frissen őrölt bors
mentalevelek

Elkészítés: A dinnyét elfelezzük. Óvatosan kivájjuk a húsát, felkockázzuk, és egy nagy tál hideg vízben kimossuk belőle a dinnyemagokat. A fetát felkockázzuk, a lilahagymát megpucoljuk és vékonyan felkarikázzuk. A dinnyét, a fetát és a hagymát rétegesen visszatesszük a kivájt héjba, közé mentaleveleket tépkedünk. A
megmaradt mentával diszítjük, lehűtjük, és frissen őrölt borrsal
tálaljuk.

Mandulás sütemény


Hozzávalók:

10 dkg étcsokoládé 70% kakaótartalommal
1,5 dl tej
25 dkg liszt
1 csomag sütőpor
10 dkg puha vaj
20 dkg barnacukor (ízlés szerint)
4 tojás
20 dkg darált mandula
vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés: A csokoládé felét széttördeljük, a tejbe tesszük, felforraljuk, hogy a csoki feloldódjon. Langyosra hűtjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. A cukrot a vajjal habosra kavarjuk, a tojásokat egyenként hozzáadjuk. Felváltva a masszához adagoljuk a sütőporos lisztet és a csokoládés tejet. A tésztának simának és sűrűn folyékonynak kell lennie. Végül az őrölt mandulát hozzákeverjük. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 percig sütjük. Sütés után legalább 10 percig a formában hagyjuk, ha kihűlt, a maradék csokival díszítjük.

Szalagos fánk


Hozzávalók (kb 21db fánkhoz)

A fánkhoz:
500g liszt
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárga

A sütéshez:
olaj

A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor

Elkészítés

1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb 30 perc alatt.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat kb 10 percig pihentetjük.
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat kb 3 percig sütjük, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Kakaós csiga,lekváros süti

A kakaós csiga:


És a lekváros és a csokis párnák :)


Vimizo-tol lopva:
Hozzávalók:
3 gr élesztő
3 dl tej
csipet só
kb 60dkg liszt
15 dkg porcukor
2 tojás sárgája
15dkg margarin (olvasztva)

majd:
kakaó
kristálycukor
margarin
1 tojássárgája
tej
porcukor
vaniliáscukor


Az élesztőt a 1 dl tejben kis cukorral felfutatom, majd a hozzávalókat összekeverem úgy hogy a legvégén a margarint keverem hozzá, dagasztom.(Nekem elég sűrű, könnyen kezelhető tészta lett, amihez a nyújtásnál nem kellett plusz lisztet használnom) kb fél óra múlva kétrészre veszem, vékonyra nyújtom, megkenem olvasztott margarinnal, majd bőven megszórom kakaó és cukor keverékével, szororsan feltekerem, éles késsel másfél-két cm-es részekre szeletelem. A csigák oldalát margarinnal kenem meg, a tetejét tojássárgás vaniliáscukros tejjel locsolom meg sütés előtt és közben és a végén is :).

Bögrés meggyes süti


Nagyon vágytam valami édességre.Eszembe jutott a bögrés meggyes, de sehol nem találtam a receptet.Linbori konyhája megmentett!Ezt a receptet tőle loptam:
Hozzávalók:
-1 bögre (3dl) tej
-1 bögre cukor
-1,5 bögre liszt
-1 cs. sütőpor
-1 egész tojás
Minden hozzávalót összekeverünk (legvégén tesszük bele a sütőporos liszztet), gyümölcsöt darabolunk bele és közepes méretű tepsiben,forró sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nagyon hamar kész volt és már nincs is belőle csak egy 10x10cm-es darab.Őrölt vaniliás porcukorral és erdeigyümölcs dzsemmel isteni!!!